Hvem er vi?

om mig foto sort hvid

Bettina Sønderskov, 39 år, bor i Skanderborg, gift med Morten, mor til Freja (8) og Jonas (6), journalist, passioneret historiefortæller og medstifter af Til mine kære

I januar 2014 besluttede jeg mig for – efter 8 år i avisbranchen at blive freelancejournalist og fordybe mig i historier om mennesker.

Kort tid efter mødte jeg Mette. 44 år, mor til tre og uhelbredeligt syg af kræft.

Hun spurgte, om jeg ville skrive historien om hendes liv for hende.

– Historien skal kunne læses af alle, som er interesserede i at blive klogere på mit liv med og uden kræft, men den er først og fremmest skrevet til mine højtelskede børn. Jeg håber, at de kan bruge den til at finde svar på nogle af de spørgsmål, som de aldrig nåede at stille, og at de kan bruge mine erfaringer til at blive klogere på deres mor, deres rødder og deres eget liv, forklarede hun.

Sådan begyndte vores samarbejde.

Hun fortalte mig historien om sit liv. Jeg lyttede, stillede spørgsmål og skrev.

– Husk at nyde livet, sagde hun.

Mange gange.

Fortællingen var fuld af glæde, sorg og små muntre indslag, om dengang hun stjal jordbær på Samsø og debuterede på italiensk lokal-tv.

Få uger efter at jeg satte det sidste punktum i bogen om Mettes liv, sov hun stille ind.

Jeg græd.

Først af sorg og derefter af lettelse over, at jeg trods alt nåede at skrive hele hendes historie, præcis som hun ville have den, før hun blev for afkræftet til at fortælle den.

Da Jane et par uger efter spurgte mig, om jeg ville være med til at hjælpe flere mennesker med at skrive deres livshistorie, sagde jeg ja uden at tøve.

Samtidig med ,at jeg nu driver Til mine kære sammen med Jane, har jeg specialiseret mig i historiefortælling om kvinder og iværksætteri igennem min anden virksomhed Verdenskvinde.dk.

Den del af mit liv som historiefortæller, kan du læse mere om her

Jane beskåret

Jane Gisselmann, 41 år, bor i Viborg, kæreste med Jacob, vi har sammen børnene Asta  (10) og Magnus (6), passioneret historiefortæller og medstifter af Til mine kære

Min far døde af kræft en kold februardag i 2011.

Han blev 73 år og havde levet et hårdt liv.

Ingen af os var i tvivl om, at han en dag ville bukke under for sygdom. Da han døde, var mine børn to og seks år. I dag har de kun vage erindringer om deres morfar.

For dem er han et tåget minde om en gammel syg mand, der dikkede dem under hagen. Og holdt af dem.

Men de sidste år, før min far blev syg og døde, skrev han sin barndomskrønike.

En historie om at vokse op på landet på et husmandssted uden elektricitet og fjernvarme. En fortælling om hvad han tænkte over og drømte om som knægt. Og en beretning om være barn og ung i 1940’erne og 1950’erne, hvor verden så helt anderledes ud, end den gør i dag.

Mine børn kommer aldrig til at kunne huske deres morfar. Men når de bliver store nok til at spørge, så vil jeg vise dem min fars krønike.

Så kan vi sammen læse hans historie og snakke om, hvad han var for et menneske, og hvad han har betydet for mig, for deres mormor og for deres moster.

Jeg er uddannet journalist og fotograf og har altid været draget af fortællingen. Efter ni år i avisbranchen gik jeg i januar 2014 selvstændig.

Jeg har modtaget to priser og er stolt af dem begge.

Den ene fik jeg af Handicaprådet for at udbrede kendskabet til handicappedes forhold. Den anden pris, ”Den Gyldne Blok” modtog jeg i 2012. Den Gyldne Blok er en kollegial pris der hvert år bliver tildelt én af Midt- og Vestjyllands omkring 450 medie-mennesker.

Min far var en god fortæller. Det er jeg også.

Mit fokus som fortæller i Til mine kære er at lytte, mærke efter, spørge og gengive en livshistorie præcis som det menneske, som vil bevare sin livshistorie, ønsker det.

Det er det, jeg brænder for og derfor, jeg sammen med Bettina Sønderskov står bag Til mine kære, så de mennesker, vi elsker, ikke bliver til tågede minder, men lever videre.

Også i de efterkommere som de aldrig nåede at lære at kende…